Presenttips för ditt foto-intresserade barn

På mer än ett sätt har fotografi blivit ett väldigt populärt sätt att utforska och upptäcka livet och världen på senare år. Dels genom vardaglig dokumentation av livets höjdpunkter genom mobilkameror och Facebook, Instagram och Pinterest. Men också genom att verk från fotografer i världsklass börjat spridas i sociala medier och ökat intresset för vinklar, ljus och optisk kvalitet.

För dig som har ett barn med stort intresse kan det vara med bävan att läsa på om utrustning och kurser då det för det mesta kostar väldigt mycket. Därför kan det vara smart att börja med en prenumeration på en foto-tidning. De finns för nybörjare upp till proffs och alternativ för entusiaster, och kan erbjuda både inspiration, pryltips och tekniska genomgångar som visar grunderna. Förslag på fototidningar: Tidningen FOTO, Digital Foto för alla.

Det är ett tips jag vill lyfta fram både för att det inte är så jättedyrt, men också för att ge barnet en chans att tänka efter lite och se hur djupt intresset sitter vilket ger tid till att tänka igenom och spara till det första inköpet av bra utrustning. Det finns ju väldigt mycket bra att lära sig rent vetenskapligt genom fotografi också, så att läsa om det och lära sig tänka matematiskt kring optik kommer att ge mycket utbildningsmässigt oavsett om foto-intresset håller sig.

Men som med så mycket annat, gäller även devisen "learning-by-doing" inom fotografi. Därför är det smart att så snabbt som möjligt börja fota och experimentera själv med kameror. Då lär man sig snabbt hur saker och ting fungerar och förhoppningsvis väcks även ett intresse. Ta en titt på Gofoto.se för mer information.

Till sist kan det också vara smart att registrera sig på ett fotografiforum och delta i diskussionerna där, för att få bra tips på utrustning som kanske inte syns så mycket i reklamen eller ens tester, men som går att få tag på bättre begagnat till ett betydligt lägre ingångspris än man kunde trott. Lycka till och trevlig läsning!